Välkommen till Sveriges populäraste hundforum

Sveriges populäraste forum om hundar, för nybörjare till proffs.

Här samlas allt från nybörjare till proffsen av hundförare och diskuterar livet med hund, träningstips och mycket mer.

Registrera dig du också.

Mvh
Patrik

Skillnaden mellan en whippet och en italiens vinthund?

Har du frågor om din hundras? Eller söker du svar? Här hittar du dem med största sannolikhet.

Skillnaden mellan en whippet och en italiens vinthund?

Inläggav Emp » tis 04 maj 2010, 21:08

Jag har läst runt om whippar och försökt få så mycket info som möjligt med gott resultat men vad som jag inte förstått mig på är vad skillnaden mellan dessa två raser är. Storleken kan jag se själv men annars, lynne, aktivitetsnivå, hälsa, livslängd osv? Kanske bara jag som är helt okunnig inom ämnet men kanske någon kan upplysa mig? :sunny:
Användarvisningsbild
Emp
Nosare
Nosare
 
Inlägg: 26
Blev medlem: ons 28 apr 2010, 14:41
Ort: Piteå
Hundras(er): Samojed

Re: Skillnaden mellan en whippet och en italiens vinthund?

Inläggav Mathce » tis 04 maj 2010, 21:51

http://skarnbro.se/wstandard.htm - Whppet Standard

http://www.qvickelyckan.se/rasstandard_ig.html - Italiensk vinthund Standard

Vad jag kan få fram så ska en Whippet vara mer tillgiven och frammåt, en Italienare ska vara mer reserverad. (av de jag träffat så har jag dock inte sett någon tendens till reservation av italiensk vinthund, dock mer blyg kanske...)

Whippet är tydligen tillåten i alla färger och kombinationer medan italienaren bara får ha vitt tex på bringan och tassar

Jag har inte träffat många italienare, och de jag har träffat är väl kapplöpningsinriktade.
Även whoppetarna som ja träffat är kapplöpningsinriktade.
Vad jag upplevt är som ja skrev innan att whipparna är mer frammåt och italienaren blyg eller lignare på nått sätt. Men inte reserverad på nått sätt.
Kan vara för att de inte 'r jätte vanligt med whippar i kapplöpning och än mindre italienare så de whippar ja träffat kanske är mer tända på haren, medan de italienare ja träffat kanske varit mer blandning mellan sällskap/kappplöpning(vad vet jag).
Mina erfarenheter baseras även på tillfällen då ja träffat dem vid kapplöpningsbanan, då de oftast har haft annat att tänka på än att socialisera sig med människor.
Kan ju ha påverkat också.
Användarvisningsbild
Mathce
Veteran
Veteran
 
Inlägg: 3081
Blev medlem: ons 05 aug 2009, 17:56
Hundras(er): Schäfer och Australian Shepherd

Re: Skillnaden mellan en whippet och en italiens vinthund?

Inläggav my » tis 04 maj 2010, 22:06

Ingen jämförelse med IG, men en f.d. Whippetuppfödare (som också har andra vinthundar), menade att whippet har lite terriertemperament som hennes andra vinthundar saknar. Själv saknar jag erfarenhet.
my
Unghund
Unghund
 
Inlägg: 746
Blev medlem: lör 25 mar 2006, 15:00
Ort: Bohuslän
Hundras(er): Mellanpudel

Re: Skillnaden mellan en whippet och en italiens vinthund?

Inläggav Alioth » tis 04 maj 2010, 22:09

Jag upplever att de whippar jag har träffat är mycket mer tillgängliga än italienarna. Nu har jag kanske träffat "dåliga" exemplar, men de italienare jag träffat har varit nervösa och mest gömt sig bakom matte/husse... och "vinthunds-skakat" en hel del (om någon kan upplysa mig om varför vinthundar, särskilt de små ofta skakar så blir jag klokare :) fryser de bara väldigt lätt eller är det ngt annat?) Whipparna har också varit mer motiverade att samarbeta med sina ägare än italienarna.
Användarvisningsbild
Alioth
Champion
Champion
 
Inlägg: 8171
Blev medlem: ons 23 jul 2008, 13:35
Ort: Umeå
Hundras(er): Lapphundmix

Re: Skillnaden mellan en whippet och en italiens vinthund?

Inläggav lonely » tis 04 maj 2010, 22:23

Whipparna har också varit mer motiverade att samarbeta med sina ägare än italienarna.

Här vill jag nog höja ett litet varningens finger. Jag tänker INTE jämföra whippar och italienare, för det har jag inte nog med kunskap för, men jag vill bara säga att whippar kan vara väldigt olika som individer, speciellt vad gäller viljan att samarbeta med ägaren (om man här lägger in betydelsen "lydnad").

Mina två är som dag och natt. Hemma är det ingen skillnad på dem, de är lydiga, lugna och tillgivna, men när vi kommer ut, det är då det märks. Storebror håller sig hela tiden nära mig, alt. har stenkoll på var jag befinner mig, medan den andre konstant hittar sina egna spår att följa, sina egna upptäcksfärder, och då kvittar det hur mycket jag än står och visslar i pipan och viftar med godis. Han kommer när han känner för det. Jag har börjat acceptera att för honom är det lina som gäller.

Men även om jag ofta svurit över lillebrors egensinne, så är det nog trots allt roligt att få uppleva whippetens båda ytterligheter. Bara man är beredd på att det kan vara svårt att veta vad för sorts personlighet det är man köper.
lonely
Nosare
Nosare
 
Inlägg: 99
Blev medlem: fre 06 nov 2009, 10:21

Re: Skillnaden mellan en whippet och en italiens vinthund?

Inläggav Emp » ons 05 maj 2010, 09:11

För det som har charmat mig hos whipparna är deras mysstil inomhus för jag känner igen mig själv. Älskar att ligga och mysa under en filt och sen springa av sig lite :) Finns det här lugnet hos italienarna också?
Användarvisningsbild
Emp
Nosare
Nosare
 
Inlägg: 26
Blev medlem: ons 28 apr 2010, 14:41
Ort: Piteå
Hundras(er): Samojed

Re: Skillnaden mellan en whippet och en italiens vinthund?

Inläggav Pamlet » ons 05 maj 2010, 09:16

Jag har ingen erfarenhet av whippar, men har träffat en del IG, och tyvärr så var de flesta IG väldigt nervösa och verkade rädda.
Tråkigt tycker jag som annars tycker att IG verkar vara en trevlig ras om man får tag i rätt individ...
Que Sera Sera || AmandaVi - Långsvans||
Användarvisningsbild
Pamlet
Veteran
Veteran
 
Inlägg: 1165
Blev medlem: fre 22 maj 2009, 17:05
Ort: Piteå
Hundras(er): australian shepherd

Re: Skillnaden mellan en whippet och en italiens vinthund?

Inläggav Temporär » ons 05 maj 2010, 09:38

Har haft whippet och funderat på italienare tills vi nyligen tog kontakt med en ägare till IG. Hon hade erfarenheten att det var många bland italienarna som hade problem med rumsrenheten. :shock: Detta har jag hört om flera småraser så jag undrar om det har med det att göra...

Hennes IG uppfattade jag inte alls som otillgänglig utan ganska morsk faktiskt. Blev arg på en bulldog och fick den att backa. :) Det såg lite roligt ut.

En whippet går ju att träna och få relativt lydig - men min erfarenhet är att det alltid sker på deras villkor. Kanske något mer samarbetsvilliga än andra vinthundar men det är grader i helvetet vi pratar om. Ingen av raserna är normalt sett frön till lydnadschampions.

Däremot så har vi nog bestämt oss för att en IG inte är något för oss. Den verkar alltför späd och ser verkligen lite ömtålig ut. Jag vet inte om det finns större och mindre varianter hos uppfödarna men de allra minsta passar inte oss.

Egentligen finns det inte något som talar mot en ny whippet för vår del. Det enda är att på segelbåten blir heeeela sittbrunnen full med ben när det ligger en whippet där. Det var några incidenter med vår förra hund som gör att vi tvekar lite av den enda vädligt specifika anledningen.
Temporär
Valp
Valp
 
Inlägg: 255
Blev medlem: sön 06 maj 2007, 19:41

Re: Skillnaden mellan en whippet och en italiens vinthund?

Inläggav Täppaz » ons 05 maj 2010, 12:25

Emp skrev:Jag har läst runt om whippar och försökt få så mycket info som möjligt med gott resultat men vad som jag inte förstått mig på är vad skillnaden mellan dessa två raser är. Storleken kan jag se själv men annars, lynne, aktivitetsnivå, hälsa, livslängd osv? Kanske bara jag som är helt okunnig inom ämnet men kanske någon kan upplysa mig? :sunny:


Lynne: min uppfattning är att whippar är frimodigare och överlag mindre rädda, dvs jag har träffat fler rädda IG´s än whippar.
De är båda reserverade raser men man får inte förväxla rädsla med reservation.
Å andra sidan finns det toksociala IG´s oxå som klättrar på en för att få krypa upp i famnen på en :)
Min egen omplacerings-IG är rädd. Han är matglad så med mutor går han fram till folk. När han väl lärt känna folk så är dom kompisar.

Aktivitetsnivå: mina whippar har aldrig varit några racemaskiner utomhus eller gasat runt inomhus så i jämförelse med mina whippar (jag vet att det finns bra mkt aktivare whippar än mina :D ) så är min IG rena orkanen. Men han är bra mkt lugnare än den förra ägaren "varnade" mig för. Får han bara rasa av sig utomhus så sover han inne. Ibland kan andan falla på och han leker en liten stund med nån leksak eller drar igång de övriga hundarna (japp, mina får leka inomhus) men det går fort över.

Hälsa: på resp ras hemsida hittar du RAS-dokumenten där div sjd tas upp. På rak arm så är kryptorkism ganska vanligt hos whippet. Det finns autoimmuna sjd i rasen även om det är ovanligt.
IG´s är överrepresenterade när det gäller benbrott. Om det beror på individernas uppbyggnad (olika linjer) eller på att de saknar självbevarelsedrift låter jag vara osagt men en ung IG kan vara GALEN :roll:
De klättrar överallt och kastar sig handlöst ut från höjder och det i kombo med pinnsmala ben (och kanske ev dålig benstruktur) gör att benen bryts.
Lösspring utomhus bygger kroppen så den håller.
Min IG är STOR (ca 44 cm hög och 8,6 kg tung) och leker utan besvär med mina whippar och min grey. Han kör slut på dom :D
Och så finns det EP i rasen.

Livslängd: båda raserna blir gamla.

Ang följsamhet/lydnad/samarbetsvilja så är min greyhound mest tacksam att jobba med. Lättast att belöna med olika belöningar och orkar jobba mentalt mest. Han är däremot inte så följsam utan det får tränas kontinuerligt.
Min whippettik tycker godis och pipråttor är kul men inte värt att offra sig hur som helst. Mycket följsam.
Min whippe tycker att jag kan dra dit pepparn växer om jag ställer krav på honom och han är inte road av leksaker/kamp o dyl. Mycket följsam.
IG´n har jag sanningen att säga legat på latsidan med hela vintern men han lyssnar bättre på inkallning nu och kan även välja att inte äta bajs till förmån för en godisbit istället - otänkbart i somras då jag fick hem honom.
Han är ett matvrak och tycker även om pipråttor och kampleksaker så eg är han nog rätt lättränad om jag bara gör ett försök 8)
Inte så följsam utan kontakten måste tränas upp.
Med följsamhet menar jag vad de gör om jag viker av åt ett annat håll på prommis och hur mkt tid jag lagt ner på att ha dom lösa. Whipparna håller alltid koll och följer med och jag kommer inte ihåg att jag lade ner så mkt tid på deras inkallning.
Både greyen och IG´n "ska bara". De kommer när de nosat klart typ :roll:

Båda raserna är kärvänliga och tycker om närhet (min grey hatar det och vill ligga ifred när han sover/vilar). Min whippa sover gärna på min mage och även om whippen inte är lika "klängig" så ligger han gärna bredvid mig. IG´n är ett kapitel för sig och ska till 90% ligga där jag är. Mysigt ibland - enerverande ibland :wink:
Jag har ett kök eftersom det kom med huset!
Användarvisningsbild
Täppaz
Veteran
Veteran
 
Inlägg: 1869
Blev medlem: mån 13 apr 2009, 13:00
Hundras(er): whippet & italienare

Re: Skillnaden mellan en whippet och en italiens vinthund?

Inläggav Täppaz » ons 05 maj 2010, 12:38

Här finns en till tråd där det står lite om raserna:
http://www.alltomhundar.com/hundforum/viewtopic.php?f=8&t=84922&st=0&sk=t&sd=a&start=20

Finns mer om du använder sök-funktionen. :)
Jag har ett kök eftersom det kom med huset!
Användarvisningsbild
Täppaz
Veteran
Veteran
 
Inlägg: 1869
Blev medlem: mån 13 apr 2009, 13:00
Hundras(er): whippet & italienare


Återgå till Rasforumet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster