Vad en hund ska äta och vad en hund faktiskt äter kan skilja sig åt ganska mycket. De flesta hundar tycker lite väl mycket om sådant som vi människor kanske inte vill att de ska äta och de plockar glatt upp intressanta små delikatesser de hittar utomhus likaväl som de är blixtsnabba på att knycka skinkan om smörgåsen ligger inom räckhåll. Eller kanske hela smörgåsen om det är en glupsk hund. Som hundägare får man helt enkelt försöka förhindra den här sortens ätande så mycket det går. Det kan vara svårt att få hunden att förstå att den där doftande högen med älgpärlor i skogen inte är till för att avnjutas om den hinner först fram.
Helfoder eller matrester
När det gäller den dagliga utfodringen så väljer de flesta ett helfoder av något slag som bas. Redan när den lilla valpen flyttar hem brukar uppfödaren rekommendera vilket foder som ska användas och då gärna samma som valpen är van vid. Torrfoder av olika slag är ofta att föredra, prova gärna att blanda ut det med vatten och se vad hunden gillar bäst. Har du fler djur i huset kan det behövas särskilda hänsyn. Kattmat till exempel är något som många hundar tycker om men frestas inte att ge kattmat även till hunden, det blir helt fel näringssammansättning. Däremot gör det inte så mycket om hunden knycker lite kattmat någon gång då och då även om katten kan ha synpunkter på det.
När det gäller matrester finns det en hel del som fungerar bra för hunden att äta, men ingen hund mår bra av enbart matrester. Vi människor äter också en del saker som kan vara direkt skadligt för hunden såsom kycklingklubbor eller choklad.
Feta hundar
Det är tyvärr väldigt vanligt med överviktiga hundar, precis som vi människor kan det ibland bli lite för mycket mat och lite för lite motion. Resultatet blir en överviktig hund som i värsta fall kan få svårt att röra på sig om det går för långt. Det finns utmärkta dietfoder att ta till om det inte helt enkelt går att minska ner på portionerna och självklart bör man försöka öka motionen direkt när man ser att hunden börjar lägga på sig för mycket hull. Det är dock alltid lättare att förebygga övervikt än att försöka åtgärda den när hunden väl blivit fet. Känn på revbenen om du är osäker. Behöver du trycka till rejält för att känna dem har hunden för mycket hull.