Att välja rätt namn till sin hund

Människans bästa vän sägs vara hunden och när man skaffar en hund, vill man som ägare gärna hitta ett bra namn till sin trogne vän. Många gånger handlar det om instinkt och man ska inte ha för bråttom med ett namn, utan hellre låta det mogna fram naturligt.

Att välja namn som passar hundens personlighet

Det finns en hel del viktiga faktorer när man väljer namn till sin fyrbenta vän. För hunden blir det inte bara ett namn, det blir även en signal att komma på tillrop eller vid lydnadsträning. Det finns

bra tips på hur man använder hundens namn på rätt sätt i olika sammanhang. Namnet är inte det som är fokus vid tillrop, utan det är snarare viktigare hur röstläget är. Man ska tänka på att ropa med positiv röst så att hunden känner sig trygg och lugn. Säger man åt hunden när den gjort något felaktigt ska man absolut inte använda hundens namn, det är bättre att hellre säga nej. När man bestämt sig för ett hundnamn som passar, är det bra om namnet inte är för långt. Man ska hellre välja korta namn som hunden lätt kan knyta an till. Beroende på ras och mentalitet, är det positivt om namnet passar med hundens personlighet. Om man ska gå på hundkurs med sin hund är det bra om hunden redan har ett passande namn. Då en hundkurs ofta kan handla om kommunikation, är det viktigt att hunden lystrar till namnet under en lydnadskurs. Stora hundar kan passa för namn som har mer pondus som Bosse eller Leo, medan mindre hundar kan ha mer lättsamma namn som till exempel Fido eller Tussan. Bara fantasin sätter gränser och är hunden snabb och liten, kanske den passar att heta Blixten?

Vetenskapen med uttal av bokstäver

Det finns unika egenskaper på bokstäver som hunden lyssnar till , särskilt till ett namn med s eller t eller bägge bokstäverna i namnet. Man ska gärna pröva sig fram och se hur hunden reagerar på olika namn! Hunden är mycket intelligent och är man uppmärksam, ser man om hunden tycker om uttalet och ger ett positivt beteende i respons. I slutändan handlar det om att man väljer ett namn som både hunden och man själv trivs med.