Artros hos hundar – Vanligare än man tror

Att som hund få problem med artros är väldigt vanligt och sanningen att så många som en av fem hundar blir drabbade. Artros kan ses som en mycket progressiv sjukdom, men den kan faktiskt botas eller lindras på mycket bra sätt genom rätt livsstil. I vissa fall kan sjukdomen även kräva någon form av behandling för att minimera smärta hos hunden. Det ger inte bara en lyckligare hund, utan din vän får även en mycket bättre livskvalitet.

När en människa lider av artros i sitt knä är det enkelt att meddela läkaren var det gör ont. Det är också lättare att få rätt behandling, eftersom man kan meddela hur det känns, när det började och hur det påverkar vardagen. En hund kan inte informera på samma sätt, men genom att titta på hundens beteende kan du ändå lära dig att känna igen symptomen.

Ändrat beteende – Tydligaste symptomet

Det tydligaste tecknet på att din hund lider av smärta är att den inte längre beter sig som vanligt. Hunden kanske är mycket mer lättirriterad eller till och med ilsken mot människor och andra hundar. Vissa hundar beter sig istället tvärtom. Istället för att bli utåtagerande så blir det mer tillgivna och vill vara så nära som möjligt. Några blir skygga. Det som är viktigt att titta på här är inte direkt vad din hunds beteende har förändrats till, utan att det har förändrats överhuvudtaget. Även vädret kan påverka hur hunden mår. Om det är mycket fuktigt eller kallt ute är risken stor att smärtan blir mer påtaglig.

Förebygg

Som hundägare finns det ett flertal saker som du kan tänka på och använda dig av för att minimera risken för att din hund ska drabbas av artros. Du kan även använda metoder och tekniker för att lindra ett redan befintligt problem. Det första som du ska titta närmare på är vilken typ av kondition som din hund har och hur är det med vikten? Dessa två faktorer kan faktiskt vara grunden till artros.

Skulle det vara så att din hund redan har fått diagnosen? Då behöver du hjälpa din vän att må bättre. Det kan du t.ex. göra genom att se till så att din hund inte blir överviktig, eftersom detta belastar lederna hos hunden. Du kan även ta hjälp av olika typer av träningsmoment som lämpar sig bra och lindra smärta och problem med hjälp av stretching och massage. På internet kan du hitta mängder med bra guider och även instruktionsvideos som du kan använda dig av för att din hund ska må bättre.

Obs! Misstänker du att din hund känner obehag eller smärta i leder så bör du kontakta en veterinär så fort som möjligt.