I stort sett alla hundar får någon gång i livet problem med ohyra i pälsen. Ohyran, eller parasiter som de också kallas, lever på hunden. De har helt enkelt hunden som sitt värddjur och lever av dess blod. När det gäller hundar kan de drabbas av flera varianter av parasiter och det kan vara svårt att som hundägare säga precis vilken ohyra det är hunden har drabbats av.
Förebygga ohyra
Det finns en hel del produkter man kan använda för att hunden inte ska få ohyra och klåda. På apoteket finns flera produkter av märket Frontline som kan användas för att minska risken att hunden får löss, loppor och fästingar. Det finns också bra öronrengöring och annat som kan vara bra att ha om hunden till följd av sin ohyra får klåda även i öronen.
Viktigt att ställa diagnos
Om man märker att hunden kliar sig onormalt mycket kan det vara dags att gå till veterinären. Det första man bör göra är dock att se efter om det är så att hunden har fått en fästing. Dock brukar kliandet i dessa fall bara vara koncentrerat till den punkt där fästingen sitter. Som hundägare kan man se fästingen som en liten svart, brun eller röd prick på hundens hud. Den kan enkelt tas bort med en pincett, naglarna eller med en fästingborttagare. Om man inte ser någon sådan och hunden fortsätter klia är det dags att åka iväg. En veterinär kan gå igenom hunden och ta olika prover för att ta reda på exakt vilken ohyra det är den har drabbats av. Finkamning, tejpning, topsning, skrapning med mera är alla metoder som kan användas. De gör inte ont men kan vara lite obehagliga för hunden. Ibland kan det också behövas ett blodprov för att ställa diagnos. När diagnosen kommer är det dags att börja behandla.
Behandla ohyra
Det finns flera sätt att behandla hundens ohyra på och behandlingsmetoden varierar lite beroende på vilken ohyra som hunden drabbats av. I de allra flesta fall bör man dock sikta in sig på att hunden ska badas med speciellt schampo ett par gånger innan ohyran är borta. Det finns också tablettbehandling och spot on som tar bort ohyran. Det allra viktigaste är dock att man ser till att ohyran också försvinner från hemmet. Om det rör sig om en fästing är det bara att kasta ut den eller bränna den. Om det är loppor eller löss måste dock hela bostaden saneras. Man bör dammsuga och våttorka golvet varje dag, kasta dammsugarpåsen varje vecka och tvätta alla filtar som hunden sover på flera gånger i veckan. Soffor och sängar som hunden sovit i kan vara fulla med ohyra och behöver ofta saneras professionellt.