Att vara hundägare är bra för hälsan, bland annat för att man får extra motion genom de promenader en hund måste ha dagligen. Många hundraser har dessutom en hög energinivå som kräver att de aktiveras och stimuleras ytterligare. Ett utmärkt sätt att göra det, samtidigt som man som hundägare får ännu mer motion som är bra för hälsan, är att ägna sig åt en hundsport som agility.
Agility kan i korthet sägas gå ut på att en hund med hjälp av sin förare ska ta sig igenom en hinderbana på kortast möjliga tid, med så få fel som möjligt. Det innebär till exempel att hunden måste ta alla hinder i rätt ordning och från rätt håll, att den inte får riva några hinder, att den inte får stanna eller tveka inför ett hinder och inte springa förbi ett hinder. Ytterligare regler gäller att hunden och föraren inte får röra vid varandra, och att föraren inte får ha något att locka med i handen, till exempel godis. En hund som blir distraherad och springer iväg från banan, och inte kommer tillbaka inom en viss tidsram, blir diskvalificerad. Detsamma gäller om hunden uträttar sina behov på agilitybanan, eller om den smiter in på banan när en annan hund tävlar.
De hinder som kan dyka upp på en agilitybana är balansbom, gungbräda, däck, tunnlar, slalom, bord, säck, A-hinder, viadukt/mur, långhinder och vanliga hopphinder. Många av dessa hinder gäller inte bara hundens fysiska förmåga att ta sig förbi det, utan även hundens mentala styrka. Ett exempel på det är säckhindret, som består av en kortare eller längre tunnel med en säckliknande öppning i ena änden som hänger ner i marken. Det gör att hunden inte kan se utgången när den springer in i tunneln, vilket många hundar instinktivt tycker är obehagligt. De måste med andra ord träna för att överkomma den rädslan.
Som nybörjare i sporten kan det vara en bra idé att gå en kurs tillsammans med sin hund, för att man som förare ska lära sig hur man bäst leder hunden genom olika hinder, och för att hunden ska få prova på de olika hindren. När hund och ägare har lärt sig grunderna går det dock utmärkt att träna agility på egen hand. Många brukshundsklubbar har till exempel en träningsbana med olika hinder, och man kan även bygga några enklare hinder på sin egen tomt, till exempel genom att sätta upp slalompinnar eller bygga ett hopphinder. Om man tränar på tomten måste man bara vara försiktig så att man rensar bort sådant som hunden kan skada sig på, och se till att placera hindren långt bort från till exempel växthus i glas på tomten och annat som kan gå sönder.
Något man däremot inte behöver tänka på innan man börjar träna agility är vilken hundras man har – alla kan träna agility. Detta eftersom tävlingarna är indelade i olika klasser baserade på hundens storlek: x-small, small, medium, large och x-large. På det sättet tävlar hundarna enligt så lika villkor som möjligt. Självklart har vissa hundraser naturligt en högre energinivå, och har på det sättet en fördel, men nästan alla hundraser klarar av att träna agility.