Västgötaspets – en riktig liten viking

 

Ska man ge hundraser nationaliteter så måste nog Västgötaspetsen anses vara en av de ”svenskaste” hundarna. Denna starka hund mäter sällan 30 – 35 cm över marken men har ett hårdkokt temperament som genom tiderna gjort den lämplig att till och med valla kor. Oftast är Västgötaspetsen grå eller rödbrun och den var mycket populär hos våra nordliga anfäder. Förr i tiden trodde man att vikingarna möjligtvis hade importerat denna intelligenta lilla tuffing men idag vet man genom DNA test att hunden är inhemsk enligt Wikipedia. Vikingarna begav sig som bekant västerut och på 800-talet hade de med sig Västgötaspetsar till Storbritannien där de idag är anfäder till flera olika raser, bland annat Welsh Corgi. För tusen år sedan var hunden här känd som Viking Dog.

Förutom att valla användes Västgötaspetsen förr till att hålla gårdar fria från råttor liksom att vakta hönsen. Dess skall hördes långväga och dess uppmärksamhet gjorde att godsägare kunde sova lugnt medan deras små livvakter höll uppsikt. I början på 1940-talet hade hunden nästan försvunnit men tack vare insatser från greve von Rosen och en rektor vid namn Zetterstén fick den ett nytt uppsving.

Idag är Västgötaspetsen framförallt en populär sällskapshund och trots sin tuffa uppsyn så är den en både vänlig och social hund med få hälsoproblem.