Freestyle är en av de nyaste hundsporterna i Sverige, då den inte blev en officiell gren förrän år 2007. De första svenska mästerskapen hölls år 2009, och arrangerades av Skarpnäcks Hundungdom på Stockholms Södra Brukshundsklubb. Sporten går ut på att genom lydnad, träning och samarbete med hunden utföra en rad olika koreograferade rörelser till musik (som hundägaren själv väljer), vilket närmast kan liknas vid att man dansar tillsammans med hunden. Några exempel på vanliga rörelser är till exempel att hunden går framlänges eller baklänges mellan förarens ben, till exempel i åtta eller i slalom, att hunden snurrar runt sig själv eller cirkulerar runt föraren, eller att hunden står på bakbenen eller hoppar. Vid en tävling utför man sitt förberedda program, som bedöms av mellan 2 och 4 domare. Domarna sätter poäng mellan 1 och 10 i tre olika kategorier: utförande, programmets planering och kvalitet samt tolkning av musik. Sammanlagt kan man alltså få som högst 30 poäng för sitt program.
Man kan tävla i tre olika klasser i freestyle, som är indelade efter svårighetsgrad: klass I, klass II och klass III. Som nybörjare börjar man tävla i klass I, och för att få flytta upp en klass måste man ha fått minst 7,5 poäng i snitt i varje kategori under tre tävlingar. Det finns också en inofficiell klass som kallas 6+, och som är en lagtävlingsklass. Namnet beror på att laget ska sättas ihop så att det är minst 6 tassar eller fötter som tävlar tillsammans.
En gren inom freestyle är heelwork to music. Denna gren blev inte officiell förrän år 2011, och är med andra ord ännu nyare i Sverige än freestyle som helhet. Skillnaden ligger framförallt i vilka typer av rörelser som kan och får ingå i programmen. Inom heelwork to music ligger betoningen, så som namnet antyder, på just att hunden ska gå fot i olika positioner, till musik. Medan ett freestyleprogram bara får bestå av denna typ av rörelser till 25 procent, ska minst 75 procent av ett program inom heelwork to music vara just positionsarbete. Annars gäller samma bedömningsgrunder som för freestyle.
Freestyle är en tacksam hundsport att ägna sig åt eftersom det inte krävs någon särskild utrustning, mer än någon form av musikspelare. En klicker är också ett bra hjälpmedel, men inte nödvändigt. Något annat som är mycket viktigt är självklart att man har ett starkt band till sin hund, eftersom samarbete är en förutsättning för att klara av sporten. Om man vill skapa ett närmare band till sin hund kan det vara bra att tillbringa tid med den borta från de andra i familjen. Om man har ett attefallshus på tomten skulle man till exempel kunna kombinera träning på freestyle-programmet med att man bor ensam med hunden i attefallshuset några nätter. Det kommer säkerligen att ge resultat för samarbetet.