Friluftsliv med hundar

Hundar är fantastiska djur som kan liva upp mycket i vardagen. Hunden är ofta lätt att ta med sig och är en ypperlig kompis på vandringsturen eller semestern. Det finns många saker att göra på fritiden, som även hunden kan deltaga i. Hunden kan till exempel följa med till stallet om man är hästintresserad, till skogen om man är naturintresserad och ut på långvandringen om man är intresserad av det. Utövar man aktiviteter ensam på fritiden är hunden ett bra substitut för det mänskliga sällskapet. Man kan också gott utöva sina aktiviteter i grupp med flera hundar och människor tillsammans.

Hundar i naturen

Om man vill ha med hunden i sitt fritidsliv är det viktigt att se till hundens fysiska och psykiska förutsättningar. Vill man att hunden ska springa 300 kilometer med hundspann måste den ha den fysiska förberedelsen och träningen för det innan man kan ge sig iväg. Har man en hund som är osäker bland andra hundar och människor är det inte alltid så klokt att ge sig ut på aktiviteter där man riskerar att utsätta hunden för allt för mycket av det den är osäker på. Det viktiga är att hunden får tillfälle att förbereda sig för det som ska hända, oavsett om det gäller att följa med på en ridtur, eller gå en lång vandring i bergen. Ska man utföra aktiviteten själv, långt borta från veterinärer och sjukvård är det också bra att ha grundläggande vårdkunskaper för både hunden och människan.

Hot tube near finnish lake

Hundar och vatten

De allra flesta hundar tycker om vatten i olika former, och det är mycket härligt att kunna bada med sin hund. På sverigetunnan.se kan man köpa badtunnor i flera olika former och storlekar, för härliga badstunder. Denna kan med fördel placeras nära till exempel en sjö, där hunden kan bada samtidigt som människorna kan turas om att bada i tunnan. Då kan man samtidigt växla mellan att bada i varmt vatten, och kallare vatten i sjön. Här kan hela familjen vara med och delta i fritidsaktiviteten. Om man har en hund av större ras, kan en rolig och även bra aktivitet vara att lära hunden att bogsera saker eller människor från vattnet till land. Om man har barn som badar och leker med hunden i vattnet, kan de lära sig att hålla sig i hunden och bli bogserade till land om de till exempel skulle få kramp.