Kinesisk nakenhund – en hund med särskilda krav

Den hundras som i folkmun brukar kallas kinesisk nakenhund heter egentligen Chinese crested dog, och förekommer både i en naken variant och i en variant med päls. Den sistnämnda kallas då powder puff. Sitt namn till trots räknas den kinesiska nakenhundens hemland inte som Kina, utan Storbritannien. Det beror på att det var där den organiserade aveln av rasen började, även om hundens ursprung är Kina. Där finns det skriftliga beskrivningar av hårlösa hundar som daterar hela vägen tillbaka till 1400-talet – nakenhunden är med andra ord en ras med anor. Nakenhunden spreds i världen, eftersom den användes som handelsvara, och från 1860-talet och framåt förekom den i Storbritannien, där den visades upp på djurparker och hundutställningar. Så småningom skrevs en rasstandard, och britterna började avla nakenhunden enligt vissa regler. Trots sitt namn är nakenhunden inte helt naken – inte ens den nakna varianten. Hunden har nämligen fluffig päls på huvudet, öronen, svansen och tassarna.

Idag är den kinesiska nakenhunden en uppskattad sällskapshund, som har relativt hög energi (vilket gör att den lämpar sig för olika typer av hundsport) samtidigt som den är tillgiven och har en stark flockkänsla. Det kan dock krävas en van hand för att uppfostra en kinesisk nakenhund, eftersom den också kan vara envis.

Att äga en kinesisk nakenhund betyder att man måste vara beredd på att lägga relativt mycket tid på dess skötsel, eftersom bristen på päls gör att en nakenhund är känsligare än många andra hundraser, och har särskilda behov. En nakenhund är till exempel mer känslig för kyla än andra hundar, och kan behöva ett täcke eller jacka om man ska gå längre promenader när det regnar eller är kyligt ute. Det är också viktigt att hålla en varm inomhustemperatur, så att hunden inte fryser när den är hemma. Om man behöver en extra värmeboost i sitt hem efter att man har skaffat en kinesisk nakenhund, kan en bra lösning vara att installera en värmepump, till exempel en CTC värmepump för luftvatten som Ecoair 400 för villa. Man kommer sannolikt också att märka att ens nakenhund tycker om att ligga och värma sig på de soliga platserna i hemmet, så det kan vara bra att lägga ut en liten filt eller ställa fram en korg på de ställen där solen brukar sila in.

En annan skillnad mellan nakenhundar och de flesta andra hundraser är att nakenhundar måste bada relativt ofta. En hund med kort päls behöver vanligtvis bara bada någon gång om året, och även en hund med längre päls kan klara sig med ett bad en gång i månaden eller varannan månad, men en nakenhund bör bada ungefär en gång i veckan. Det beror på att huden inte har det skyddande lager som pälsen annars ger. Av samma anledning kan man ibland behöva smörja in huden på nakenhundar, och om den ska vara ute i stark sol kan den behöva solskydd, i alla fall om den har ljusare hud.