Att välja hund – ett val för livet

 

Att skaffa hund innebär att man kommer att få enormt mycket glädje i sitt liv men också att man tar på sig ett stort ansvar. En hund behöver kärlek och sällskap men också mat, medicin och tålamod. Det är viktigt att man har mycket tid för hunden och att man är beredd på att rasta den i vått och torrt, i sjukdom och i hälsa.

Alla hundar behöver kel och lek men beroende på ras har de olika behov av motion. Till exempel så är en Border Collie en trevlig och allmänt frisk hund, samtidigt som den behöver springa mycket då den framavlats som en vallhund. En annan energisk hund av märket större är den Irländska settern som är mycket sällskaplig men som kan ha tendenser till höftproblem. Att skaffa en mindre hund innebär inte nödvändigtvis mindre motion; den Skotska terriern må vara relativt liten och mycket frisk men behöver också röra sig mycket och kräver massor av pälsvård.

Är man sugen på att skaffa hund kan det vara en god idé att gå in på Svenska Kennelklubbens hemsida. Här kan man få mycket information om vilka krav och behov varje hundras har, samtidigt som man kan lära sig hur man bäst tar hand om sin nya familjemedlem. Vill man syssla med hundutställningar har man här också olika evenemang och beroende på hundras finns det olika utställningar och tävlingar i enlighet med den, som t.ex. allmän dressyr och jaktprov.

En annan viktig faktor i val av hund är hur ens hushåll ser ut. Är man äldre och ensamstående eller har man en stor familj med små barn? En Sankt Bernards hund är till exempel stor och lugn och har ett enormt tålamod med barn men är samtidigt så stora att de av misstag kan sätta sig på en unge. En Chihuahua däremot så liten att den kan skadas om barnen tar i för mycket. Pudlar är fantastiska sällskapshundar och sägs vara så intelligenta att de i princip kan hjälpa till med korsord. De har också fördelen att de inte fäller mycket vilket innebär att hundallergiker ofta tål dem.

Avslutningsvis så bör man också anpassa sitt val efter sitt boende. Bor man på en gård på landet med en massa mark så är det naturligtvis lämpligt att skaffa sig en större hund som tycker om att springa fritt. Det betyder dock inte att en liten Yorkshire terrier inte kan ha kul på landet också samtidigt som denna ras är så liten att man i princip kan ta den med sig överallt och därför passar i städer. Viktigast av allt, om man väljer att skaffa hund, är att ge den mycket av sin tid. Hundar är flockdjur och bor hellre i en liten håla med sin ägare än att vara ensam på en stor bondgård.