Älskar hundar men är allergisk

 

Ibland är livet riktigt orättvist! Ett av de värsta beskeden man kan få om man är hundälskare är att man är allergisk mot sitt absoluta favoritdjur. Beskedet kommer ofta tidigt i livet och många barn får nöja sig med att skaffa akvarium eller sköldpadda när de i själva verket skulle vilja ha en glad, mjuk, livlig och kelig valp. Sorry, Skalman, men hundvalpar ÄR gulligare!

Ett vanligt missförstånd om hundallergi är att man inte tål djurets päls. Enligt hemsidan så är det framförallt hundens mjäll som innehåller allergener men då mjället gärna sprids i samband med att djuret fäller så tror många att det är pälsen i sig är problemet. Detta gör i sin tur att vissa hundar, som pudlar eller Yorkshire Terriers, faktiskt kan tålas av vissa allergiker då dessa hundraser fäller väldigt lite. Detta är dock inte för alla, tyvärr, då somliga får lika många symptom av nämnda raser. Olika allergiker reagerar olika på olika hundraser så det som funkar för en människa funkar inte alltid för en annan.

Det finns inga botemedel mot hundallergi men det finns vissa mediciner som man kan ta för att lindra på symptom som rinnande näsa och kliande ögon. Vanligast är antihistaminer som kan köpas receptfritt men om allergin är allvarlig kan man behöva en starkare, receptbelagd variant.

Det finns också allergivaccinationer men Vårdguiden informerar att dessa endast ges till människor som är så otroligt allergiska att de får starka reaktioner till och med om de träffar en person som varit i kontakt med en hund.

Allt det här kan kännas väldigt tungt och omständligt för den som är allergiker och många väljer att helt enkelt avstå. Tappa dock inte hoppet! Under senare år har man genom forskning fått fram en hel del produkter som kan underlätta livet för allergiska hundälskare. Speciella schampon och balsamer som tvättar bort hundmjället kan göra stor skillnad och man vet idag att ju renare man håller hemmet desto mindre påverkas allergikern. Är man dessutom noga med att tvätta händerna efter att ha lekt eller kelat med sin hund förbättrar man genast chanserna att inte få något allergiutbrott.

Så tappa inte hoppet, med god vilja och hjälp från vetenskapen kan man, trots allt, ha hund även om det innebär vissa åtgärder.