Hunden är bra för hälsan

 

Det har länge varit ett känt faktum att det finns många fördelar att ha hund när det kommer till hälsan. Hundägare promenerar fler timmar ute i friska luften och även i hemmet motionerar de ofta med sina fyrfotade vänner genom lek. Hundar bidrar också till psykiskt välmående då de överöser sina ägare med kärlek och får äldre människor att känna sig behövda.

Forskning visar att det finns ännu fler fördelar med att ha hund än de ovan nämnda. Enligt den brittiska tidningen Independent har forskare idag kommit fram till att ett speciellt ämne som heter oxytocin frigörs när man kelar med sin hund. Samma ämne uppstår mellan människor som har sex och bidrar till att man känner extra närhet till just den personen. Kärlekshormonet motverkar dessutom depression, är bra för hjärtat och får blodtrycket att sjunka enligt Wikipedia och ger ett allmänt tillstånd av lugn.

Barn som har hundar omkring sig under uppväxten utvecklar oftare ett naturligt immunförsvar mot det mjäll som ger allergier än de som aldrig får vara med vovvar. Så nästa gång ni känner er stressade, ta en time out och klappa hunden – det kommer ni må bra av!